Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2008 18:51 - За черния гологан
Автор: roniabg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2530 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2008 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато в петък прочетох новината за отказа на американското консулство да издаде виза на британската изпълнителка Ейми Уайнхаус, буквално се облещих. Незабавно споделих възмущението си с човека, който ми открехна вратата към света на нейната музика.   Въпросният човек бързо и остроумно ми отговори, че жестът на американците показва колко добър вкус имаме ние с него. Напомни ми също така, че родната ни фолк-икона Глория няма никакви проблеми с достъпа до Щатите, където най-редовно пее пред екзалтирани имигрантски тълпи от България. Мисълта му беше, че такава певица тип "лошо момиче" няма какво да търси там.   Amy Winehouse е само на около 25 години, но внезапната й кариера вече започва да я съсипва. Положението е толкова тежко, че ежедневието й предоставя обилен материал дори за най-ленивите новинари. Скандали, арести, пиянски и наркомански изпълнения... За деня на смъртта й - подобно на Бритни Спиърс - отдавна има залагания. Не знам какви са печалбите от този зловещ хазарт, а и честно казано не ме интересува. Но едно е сигурно: това, че двете са все още живи, е загадка за всички.   И какво от това? Талантът си е талант. Авторката на сингъла "Rehab" ("Клиника") беше номинирана в шест категории на наградите "Грами". Миналата събота и неделя Ейми трябваше да бъде там, в Лос Анджелис. Обаче праведната бушистка администрация счете едно 40-килограмово девойче, току-що излязло от клиниката за лечение на зависимостта от алкохола, за някакъв вид заплаха. Заплаха за кое? За реда, който и без това съществува само в старателно подправяните статистики? Или за морала на младите, които вече притежават огнестрелно оръжие преди да вземат шофьорска книжка? Или за останалите участници в наградите? За хотелския персонал? За пасажерите и екипажа на самолета ли, що ли?

Всички знаем, че за американското правителство е въпрос на чест да поема със собствени средства възстановяването на щетите от природни бедствия на тяхната територия. Защото са голяма и богата страна, която може да се справи без чужда помощ. Има, разбира се, бедствия, с които предпочита да няма взимане-даване. Стига им едно на родна почва. Така че, диър Миз Уайнхаус: ноу уей, няма да стъпиш в приказната ни страна на чудесата, при това даже няма да ти кажем на какви основания, защото е нелепо да изтъкнем прословутия ти алкохолизъм като такова, но ти много добре си знаеш, че точно това имаме предвид!

Нелепото е, че тези две млади жени са всъщност жертва. Същото това общество, което държи едната под ключ, а другата - на безопасна дистанция, преди години авторитарно наложи в световен мащаб образа на перфектната певица: тя е супермодел, секс-символ, танцува и пее еднакво добре, винаги е във върхова форма, съвършена е във всяко едно отношение. Този образ е толкова удобен за обикновения, праволинеен човек, че на пълен провал беше обречен всеки кандидат за слава, дръзнал да излезе извън него. В най-шарената епоха в развитието на човечеството досега се оказва, че можеш да се открояваш само в точно определени рамки.   Много хора смятат, че виновен за това е шоубизнесът. Но всъщност шоубизнесът просто отговори на търсенето. Той отговори на представите на публиката за благоприличие в съчетание с красота.   Да се замислим... Днес никой не би харесал група като Queen например. Никой не би се заслушал даже в тях. "Тоя гей, дето пее, е егати крокодила!" За сложнотиите, които свирят - за тях пък въобще няма да отваряме дума. В момента по света съществува една публика за чудо и приказ, която не иска да си дава зор да слуша внимателно, но се чувства задължена да изисква максимума от изпълнителите, които удостоява с кратък и повърхностен поглед.   Момичето, за което разказвам тук, признава - към алкохола и наркотиците я тласкат очакванията към нея да бъде супер-звезда в съвременния смисъл на израза. Постоянните критики към външния й вид, вперените погледи, желанието да й бъдат изтъкнати повече кусури, отколкото в действителност има. Да я приравняват с други певици. Само че тя не е някаква си певица, ще ме прощават. Тя създава най-новата история на музиката, макар че няма да доживее да разбере това. Сама пише песните си, които са плод на истинска дарба и на смелостта да бъде това, което е. В света на съвременния шоубизнес, където проявата на характер все повече се превръща в недостатък.   Ейми Уайнхаус спечели 5 от наградите "Грами", за които беше номинирана, тоест наградите за:

- най-добър запис (Record of the Year)
- най-добра авторска песен (Song of the Year)
- най-добър нов изпълнител (Best New Artist)
- най-добра вокална поп-изпълнителка (Female Pop Vocal Performance) и 
- най-добър поп-албум (Pop Vocal Album)

Това се казва пробив. Брава, Ейми!




Гласувай:
0



1. bambola - :)
11.02.2008 21:09
ами и точно заради това ,може тази забрана да и помогне, някак си...защотo е невероятна, но ако утре я намерят умряла от свръх доза в Манxaтан, рекламата нямa да е за Mанхатън. Съжаливам може да съм прекалено консервативна, искам ги живи . много ли е?

цитирай
2. roniabg - ех, bambola
12.02.2008 10:53
хубаво е, че някой знае за кого става дума :)

странно ми се струва виждането "тази забрана да й помогне" - как по-точно й помага публичното унижение да няма право да си получи лично наградите? малко остарял метод за назидание...

а и не разбирам защо се притесняваш за репутацията на манхатън, където тя скоро няма да припари :) споко, всичко е под контрол!
цитирай
3. eien - Към днешна дата онова, което пише в британската преса е,
15.02.2008 10:04
че реакцията от отказа, е мотивирало за сетен път тази талантлива изпълнителка! Дано удпее да се пребори със зависимостта! Бог да й помогне!
Невероятна е!!!!!111
цитирай
4. roniabg - ей-това ми е любимото от таблоидите
15.02.2008 11:15
Коментар на Natalie Cole (певачка от САЩ):

"I don't think she should have won. I think it sends a bad message to our young people who are trying to get into this business, the ones who are trying to do it right and really trying to keep themselves together," Natalie told People.com. "We have to stop rewarding bad behavior."

Ахахахха. "Да спрем да възнаграждаваме лошото поведение."

Чудно кога ще започнем да наказваме лошата музика?

Аз пък, г-жо Коул, казвам "Не, не, не!"

It is because of all those hard-working, disciplined people that we hadn't heard anything original for at least a decade! Let's face it: boring and simple SINGERS like yourself set the rules while real ARTISTS have suffered, felt redundant, disadvantaged and frustrated!

You know what, I can't remember a single message that you sent out. I don't even remember who you are.

I'd rather you and the like be dissapointed with Amy's huge and deserved success than all those creative souls out there who were led into thinking they had to either conform or shut up.

Let us all welcome the return of music. Of course it would happen on the island, there's no doubt about that. Good job, Amy! Good job, London!
цитирай
5. bambola - без желание да влизам в спорове, но се надявам да нямаш нищо против свободата на мнение поне :)
15.02.2008 18:28

както вече казах саглсана сам че е невероятна, слушам я с най-голимо удоволствие и на мен конкретно ми е все едно как се облича, кога е полугола, дали се друса или дали някога не е надрусана. В крайна сметка живота си е неин, освен това...............
не са и отнели Грамитата. напротив дали са и ги ,точно защото е невроятна, и макар да съм против ролята на Съединените Щати като жандарм на света, като знаменосци носители на "свободата" :)), не мисля че решението е толкова крайнно, не съм съгласна с Натали Коол естствено, едно непослушно дете се наказва, когато всички други мерки не са помогнали да престане да върши глупости и понякога това му помага да осъзнае грешките си.
Не мисля че ще спре да твори, както не го направи Полански например ( предполагам знаеш кой е) , защото истинските гении са над тези неща, но забелязвам теб те вълнува много въпроса и те ядосва , а как би реагирала ако сестра ти се влачи полугола- надрусана, из крайните квартали на един голям град през ден, само защото имитира идолката си ili tova e начина на поведение които вижда че никoй не наказва в tezi koito имаt име ??




Аааа за Манхатън беше заради един друг идол които умря само преди седмици от свръхдоза , просто не можа да контролира таланта си .....




и пак ще кажа не се заяждам, просто изкавам мнение.


цитирай
6. roniabg - много хубаво :)
18.02.2008 16:56
освен че ми е интересно да видя другите гледни точки, не ме плаши и един читав спор. както и да е, много е приятно някой да се ангажира с тази не особено популярна тема :)

не знам за това с посоката на примера. имаше едно време една не по-малко самоунищожителна персона - Кърт Кобейн - която успяваше да накара цяло поколение да намира смисъл да живее - с още повече жар.

ама си е готино това парче, дето е цитирано с клип в постинга, нали? ;)

поздрав!
цитирай
7. venercheto - Ейми
26.02.2008 02:28
е велика :) И то си направо комплимент да ти откажат виза за Щатите, според мене. Едно е сигурно- че нищо не е загубила...а за тая Натали Кол...нещо ми липсват думи...Да оставим завистта настрана, личи си от сто километра по това изказване откъде е..;) Поздрави за поста!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roniabg
Категория: Забавление
Прочетен: 120896
Постинги: 24
Коментари: 146
Гласове: 893
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031